ABANS I ARA

I l'Arxiu de la Memòria Històrica de Roda de Ter

Quan una caserna militar esdevé museu.

DESCOBREIX

OCELLS

Fotografies, informació i cants

Quins ocells podràs veure en aquest punt?

DESCOBREIX

#striped-custom-647f640be8352 h3:after {background-color:#000000!important;}#striped-custom-647f640be8352 h3:after {border-color:#000000!important;}#striped-custom-647f640be8352 h3:before {border-color:#000000!important;}

ABANS I ARA

I l'Arxiu de la Memòria Històrica de Roda de Ter

Quan una caserna militar esdevé museu.

El Museu ocupa l’antiga caserna de la guàrdia civil rehabilitada a partir de l’any 2010 i inaugurada com a seu del Museu l’any 2013. L’Esquerda, un dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya, es troba a 80 metres d’aquí.

L’antiga caserna de la Guàrdia Civil fou construïda l’any 1910 per la família d’industrials Baurier, propietària també de la colònia tèxtil que hi havia tot just a sota de la caserna, a l’altre costat del riu. La seva construcció està lligada amb un moment de forts conflictes socials, motivats entre altres, per l’entrada de la dona a la fàbrica que havia de substituir els homes a les noves màquines, anomenades contínues.

“Les noies de Can Mariano
van a treballar a Salou
els hi llevarem la cua
i els hi penjarem al sol.
Elles diran i tu, pare,
per què ens hi feies anar,
abans dúiem cua
i ara no ens podem pentinar”.

(Cançó popular, recollida per Don Manolito, 1976)

El Museu acull els materials procedents de les excavacions arqueològiques de l’Esquerda que posen de manifest la llarga ocupació del jaciment, des del segle VIII aC fins l’any 1314 dC.

Més informació a:

www.lesquerda.cat

La caserna militar

Arxiu de la Memòria Històrica de Roda de Ter
Arxiu de la Memòria Històrica de Roda de Ter

El Museu Arqueològic de l’Esquerda

Autor: Museu Arqueològic de l'Esquerda.
Autor: Àngels Roviró
Autor: Museu Arqueològic de l'Esquerda.
Autor: Museu Arqueològic de l'Esquerda.

El jaciment de l’Esquerda

Autor: Museu Arqueològic de l'Esquerda.
Autor: Museu Arqueològic de l'Esquerda.
#striped-custom-647f640bf2f18 h3:after {background-color:#000000!important;}#striped-custom-647f640bf2f18 h3:after {border-color:#000000!important;}#striped-custom-647f640bf2f18 h3:before {border-color:#000000!important;}

OCELLS

Fotografies, informació i cants

Abellerol (Merops apiaster)

L’abellerol és, de ben segur, l’ocell més vistós que podem observar a Roda. Només ens visita a la primavera i l’estiu, perquè passa la resta de l’any a l’Àfrica. És un ocell de mida mitjana i inconfusible, gràcies al seu plomatge tan acolorit. Sol moure’s en grups i és fàcil sentir-ne la veu tot volant, abans de poder-los observar directament.

Durant l’època de pas i també a l’estiu és cada cop més fàcil observar-los al passeig de les Mirandes i als voltants de l’Esquerda, ja sigui volant o aturats en alguna branca o en algun cable telefònic. No se sap que nidifiquin a Roda.

Com el seu nom indica, la seva dieta és fonamentalment a base d’abelles i altres insectes de mida mitjana com ara vespes o libèl·lules.

Escolteu el seu cant al següent reproductor

Pardal xarrec (Passer montanus)

El pardal xarrec és un ocell de mida petita que el podem observar durant tot l’any. S’assembla molt al pardal comú, tot i ser més petit. A diferència del mascle del pardal que té el cap grisós, el pardal xarrec el té marró, però el tret més característic per distingir-los és el fet de tenir les galtes blanques amb una petita taca negra al mig. Mascles i femelles són molt iguals entre ells.

A diferència del pardal comú, el pardal xarrec viu en zones humanitzades però no és habitual observar-lo en ple nucli urbà. Més aviat, prefereix les afores del poble.

Sovint fa el niu en forats d’arbres i també pot aprofitar caixes-niu. S’alimenta sobretot de llavors i baies, però a l’estiu incorpora petits invertebrats a la seva dieta, sobretot larves d’insectes diversos, llagostes i petits escarabats.

Escolteu el seu cant al següent reproductor